Hjemmelaget granola med honning
Hjemmelaget granola med honning passer perfekt som en næringsrik frokost eller snack, og det gir deg langvarig energi, metthetsfølelse, og det er en god kilde til fiber, proteiner og sunt fett fra nøtter og frø.
Lag hjemmelaget granola hvor honningen gir granolaen en naturlig sødme og en deilig smak. Honning er en sunnere erstatning for raffinert sukker, da den inneholder flere næringsstoffer og antioksidanter.
Ingredienser:
- 4 kopper havregryn
- 1 kopp nøtter (f.eks. mandler, valnøtter eller cashewnøtter), grovhakket
- 1 kopp frø (f.eks. gresskarfrø, solsikkefrø eller chiafrø)
- 1/2 kopp tørket frukt (f.eks. tranebær, rosiner eller aprikoser), grovhakket
- 1/2 kopp honning
- 1/4 kopp kokosolje (eller annen vegetabilsk olje)
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 1 ts kanel (valgfritt)
- En klype salt
Eksperimenter med ulike kombinasjoner av nøtter, frø og tørket frukt for å tilpasse den etter din smak.
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 150°C.
- Bland sammen havregryn, nøtter, frø og tørket frukt i en stor bolle.
- I en liten kjele; varm opp honning, kokosolje, vaniljeekstrakt, kanel og salt på lav varme til det blir flytende.
- Hell honningblandingen over havregrynmixen og rør godt, slik at alt blir jevnt fordelt.
- Fordel granolablandingen jevnt utover en bakeplate med bakepapir.
- Stek granolaen i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller til den er gyldenbrun og sprø. Det er viktig at du rører om hvert tiende minutt for å unngå at den brenner seg.
- Ta granolaen ut av ovnen, og la den avkjøle seg helt på bakeplaten. Den vil bli mer sprø når den blir avkjølt.
Oppbevar granolaen i en lufttett beholder slik at den holder seg frisk og sprø, og nyt den med f.eks. yoghurt og bør, som topping på smoothie bowl eller kake, eller sammen med melk.
Håper det smaker!