Norsk honning – et bærekraftig valg
Honningen fra Dugnadpartner er smaksrik og god, og er laget av flittige bier i bikuber over hele landet. Den kommer fra små og store birøktere i Norge via Honningcentralen på Kløfta.
Nytt, kortreist samarbeid
Med flere milliarder bier på laget, er kanskje Honningcentralen norges største arbeidsplass. Honningcentralen ble etablert allerede i 1927 og er et samvirke av små og store, norske birøktere. I 2024 ble vi enige om et samarbeid, og kan dermed være med å gjøre en innsats for norsk natur.
Med produksjon helt fra bie og polyneringsnivå, til ferdig produkt med etikett, er kanskje honningdugnaden vårt mest bærekraftige dugnadsprodukt?
Våre rundt 2 milliarder bier skaffer oss honning, samtidig som de sørger for pollinering i norsk landbruk og natur. Jo mer norsk honning vi spiser, jo større innsats gjør vi for norsk natur. Honningproduksjon og birøkt er rett og slett en veldig bærekraftig næringsproduksjon. Birøkt er først og fremst et håndverk og en hobby for mange.
Knut Tisthal, salgs- og markedssjef for Honningcentralen i Oslo
Et bærekraftig valg
Nordmenn har blitt mer bevisste, og honningkonsumet i Norge har økt de siste årene. Men visste du at honningproduksjonen har stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge?
Norsk honning er i verdensklasse fordi norske birøktere og bier gjør en fantastisk jobb for et like fantastisk naturprodukt. At biene flyr fra blomst til blomst, er ikke bare bra for smaken: 30 % av maten vi spiser er avhengig av bienes pollinering. Honningen vår er kortreist sukker fra flittige og friske norske bier. Pollinerende insekter er avgjørende for produksjonen av frukt, bær og grønnsaker, og uten dem forsvinner en rekke av matvarene våre. Velger du norsk honning, gjør du en innsats for norsk landbruk og norsk natur.
En teskje honning – et livsverk for en flittig bie.
Les mer om honningdugnaden
Honning på 5 måter
1. Honning i bakst
Reduserer behovet for mengden søtning med 10 prosent, fordi honning er søtere enn sukker. Baksten blir saftigere, den hever bedre og holder seg lengre.
2. Honning mot hoste
Kok opp vann, og tilfør ingefær, sitron og honning. Denne blandingen lindrer kløe i halsen og er hostedempende.
3. Honning på insektstikk
Betennelsesdempende og lindrer kløe når det smøres på et insektsstikk.
4. Honning på bær
Selv om sukker og honning inneholder like mange kalorier, kan det være smart å bytte ut sukker med honning i ny og ne. Honning smaker godt som topping på friske bær. Men husk, barn under ett år skal ikke få honning, fordi det kan føre til bakterieinfeksjonen botulisme.
5. Honning i salatdressingen
Tilfør honning som ingrediens i en enkel salatdressing/vinaigrette.
Les gjerne også: