Ekte og bærekraftig birøkterhonning

Honning fra Dugnadpartner kommer fra Miel Los Ángeles i Buenos Aires, hvor stikkord er «ren, naturlig og håndverk».

Honning med familietradisjon

Honningen er produsert av Miel Los Ángeles i Buenos Aires. Spansk honning er av ekstraordinær kvalitet, en av de beste i verden! Honningen høstes naturlig i bikubene deres og presenterer intense farger, aromaer og smaker. Helt naturlig!

Jeg følger i fotsporene til foreldrene mine og besteforeldrene mine, slik de gjorde med deres forfedre. Siden jeg var liten har jeg tilegnet meg familietradisjonen, og nå med min egen biefarm kombinerer jeg denne arven med teknologi, for å produsere en naturlig honning av høy kvalitet  full av unike aromaer og smaker.

Sergio Gil, 5. generasjon birøktere fra Extremadura

Hvorfor har vi gått for spansk honning?

Spania har flest birøktere i Europa, og disse selger også mest honning av alle. 35 000 birøktere kan Spania skilte med. Honningsforbruket øker i hele den vestlige verden, og også i Spania spises det mer honning enn tidligere.

Spansk honning er anerkjent for ha høy kvalitet. Det at spansk honning er et gjennomarbeidet rent produkt, bidrar også til at salget går meget bra.

I dag er landet vårt ca. 50 % selvforsynt med honning, og derfor ble valget soleklart Miel Los Angeles i Spania som leverandør av vårt honningprodukt.

Honningen krystalliserer, som er et tegn på kvalitetshonning. Naturlig pakket honning forblir i flytende tilstand i kort tid . Bare honning som har gått gjennom en pasteuriseringsprosess (oppvarmet til mer enn 70ºC) mister sin naturlige krystalliseringsegenskap – som er dens konserveringsprosess. Av denne grunn er de alltid flytende.

En krystallisert honning er et tegn på kvalitet, selv om ikke alle varianter gjør det på samme måte. Lys honning fra blomster gjør det raskere enn mørk honning fra melasse.

Les mer om honningdugnaden

ektebirokterhonning-krukke-dugnadpartner

Derfor bør du spise honning

I mange tusen år har mennesker dradd nytte av honningens helsebringende effekter. Honning er ikke bare søtt og godt, men det inneholder også helsebringende stoffer du kan nyte godt av.

Naturlig antibiotikum

Honning har tradisjonelt vært en viktig ingrediens i medisin, og det nevnes 500 ganger i de 900 legemidlene som ble brukt i oldtidens Egypt. Kanskje ikke så rart, for honning har vist seg å være et naturlig antibiotikum, som kan brukes både inni og utenpå kroppen. Søtstoffet lindrer luftveisinfeksjoner, og hvis du blander noen dråper sitronsaft med honning får du et utmerket middel mot sår hals.

Varm melk med honning

Honning har ord på seg for å roe nervene og ha en søvnfremmende effekt. Hvem har vel ikke hørt kjerringrådet om varm melk med honning i som sovemiddel?

Det skal også være bevis for at honning har en desinfiserende virkning på sår. Noen sverger også på at honning lindrer brannsår.

I tillegg til å være et godt middel mot løs mage, har den også en avførende effekt. Dessuten bidrar enzymer som finnes i honningen til å fordøye annen mat.

Bytt sukker med honning

Selv om sukker og honning inneholder like mange kalorier, kan det være smart å bytte ut sukker med honning i ny og ne. For når du spiser honning, får du i deg mange sporstoffer som kroppen trenger – og som ikke finnes i sukker.

Du kan for eksempel erstatte sukker med honning når du lager brød, marinader og kaker.

Men husk, barn under ett år bør ikke få honning, fordi det kan føre til bakterieinfeksjonen botulisme.

honning-ektebirokterhonning-illustrasjonsfoto-dugnadpartner

Økologisk honning er et godt valg

Som alle produkter er ikke alle like. Spansk honning er av ekstraordinær kvalitet, en av de beste i verden. Imidlertid kan det være andre forskjeller mellom konvensjonell/standard honning og økologisk honning.

Hva er økologisk honning?

Økologisk honning er den som er hentet fra oppblomstringen av åkrene som har oppnådd en økologisk sertifisering, og som derfor oppfyller kravene fastsatt av økologisk birøkt.

Disse kravene er nært knyttet til bikubemiljøet og de strenge kontrollene som produsenter må passere for å markedsføre det sertifiserte økologiske produktet. Uten sertifikatet som garanterer dens 100 % økologiske opprinnelse, kan vi derfor ikke kalle det økologisk.

Fordeler med økologisk honning

1. Forbedrer søvnkvaliteten

Det er en fantastisk mat for bedre søvn. Takket være glukosen som honning har. får hjernen til å produsere mindre orexin, et stoff relatert til søvnløshet, som letter utviklingen av søvn. I tillegg letter honning produksjonen av tryptofan i hjernen, som deretter omdannes til serotonin, som letter utviklingen og balansen av søvn. Honning er et perfekt supplement, men det ville aldri erstatte medisinsk behandling.

2. Nedgang i metabolsk stress

Enhver form for stress, uavhengig av dens natur (emosjonell, fysiologisk eller psykologisk) blir i kroppen oversatt som metabolsk stress. Dette konseptet er basert på en organisk prosess som lar deg få muskelmasse.

Blant effektene av organisk honning på kroppen vår finner vi produksjonen av glykogen i leveren, som hindrer frigjøring av stresshormoner gjennom dagen. På samme måte hjelper honning ikke bare med å kontrollere stress, men også, takket være sukker, fremmer den også konsentrasjonen.

3. Gunstige egenskaper for helsen

Økologisk honning er en mat rik på en rekke vitaminer og mineraler, som gir flere fordeler for helsen vår. Dessuten er denne antioksidantmaten en stor kilde til B-vitaminer, samt vitaminene C, D og E.

Blant de mest tallrike mineralene i organisk honning finner vi: Magnesium, Sink, Mangan, Jern, Kalium, Kobber og Fosfor

4. Utmerket for huden

Hvis du har sensitiv hud eller et problem som forårsaker uregelmessigheter i pH-nivåene, hjelper organisk honning deg med å regulere det. Dette er mulig på grunn av dets antibakterielle egenskaper.

En liten mengde honning vil bidra til å få en jevnere og revitalisert hud. Denne honningen inneholder høye nivåer av kollagen. Derfor er den perfekt for tørr eller dårlig hydrert hud som tørker ut eller flasser lett, spesielt om vinteren.

5. Forbedrer fordøyelsespassasjen

Honning forbedrer fordøyelsesprosessen, og hjelper til med å eliminere fordøyelsesproblemer eller hevelse i magen. På samme måte lindrer det noen problemer, som irritabel tarm, eller fordøyelsesbesvær,… Hvordan gjøre det? Før eller etter spising, løs opp en spiseskje honning i en kopp varmt vann eller melk og drikk den. Du vil raskt se fordelene med denne praksisen.

6. En bred gastronomisk bruk

Honning kan brukes i mange kjøkkenoppskrifter, men veldig mange.Selvfølgelig kan den spises alene, men vi anbefaler den til å lage sauser (honningvinaigretter er utmerket), til oster, i salater, til å søte drikker og meieriprodukter, og for konfekt.

7. Sunt søtningsmiddel

I motsetning til sukker er honning et veldig effektivt naturlig søtningsmiddel for kaffe, te eller annen drikke. Vi elsker det i yoghurt med hjemmelaget granola.

8. Ideell komplement for sport

Det er en injeksjon av karbohydrater som gir deg den «bensinen» for å utføre fysisk trening raskt og effektivt. Og også, det anbefales på det sterkeste etter fysisk trening, fordi det fremskynder restitusjonen.

Les gjerne også:

Honningkrukker med etiketter tilpasset ulike lag, foreninger, russ og grupper for DugnadPartner